Waarom een powermeter?

Waarom een powermeter?

Steeds meer wielrenners maken, ondanks dat ze vrij prijzig zijn, gebruik van een powermeter. Hier is een goede reden voor! Een powermeter, of vermogensmeter, biedt je gedetailleerde informatie over je prestaties en je voortgang. Natuurlijk moet je er wel wat tijd in steken en er vertrouwd mee raken. Maar als je het eenmaal door hebt, zullen je resultaten er zeer waarschijnlijk op vooruitgaan.

Een wielrenner die gefocust is op goede resultaten, traint om te presteren. Met andere woorden: je bereidt je voor om fitter en sneller te worden om je resultaten te verbeteren. Dit doe je met doelgerichte trainingen. Elke training/workout draagt bij aan dat ene doel: als eerste over de finish komen in jouw belangrijkste race. Maar wat is een doelgerichte workout?

Als wielrenner weet je waarschijnlijk als geen ander dat hard fietsen tijdens iedere training je niet veel verder gaat helpen. Wellicht in kilometers, maar niet tijdens je race. Je hebt een gestructureerd trainingsplan nodig om geleidelijk te verbeteren op verschillende vlakken. Eén mogelijke manier om je training structuur te geven, is door gebruik te maken van een hartslagmonitor. Een andere, en waarschijnlijk efficiëntere manier, is door gebruik te maken van een powermeter.



De powermeter

Het gebruik van een powermeter tijdens trainingen en races resulteert in veel data. Deze data kunnen je op verschillende manieren helpen tijdens je trainingen:

  • Het is makkelijker om je race te simuleren in je trainingssessies. Training draait allemaal om de voorbereiding op dat ene doel. Om goed voor de dag te komen tijdens je race, moet je getraind hebben als de race. Je trainingen moeten steeds meer op je race gaan lijken. Als je weet wat er nodig is tijdens de race, ben je beter in staat om dit te kopiëren in je trainingen qua intensiteit en duur. Dit kan nauwkeuriger met een powermeter.
  • Het geeft je een groot voordeel in pacing. Elke wielrenner maakt het wel eens mee: je start te snel waardoor je halverwege je training kapot zit. Pacing is cruciaal, vooral tijdens lange steady state races als een tijdrit of century ride. Maar ook pacing van een klim, of met een sterke wind kan erg lastig zijn. Wat is je limiet? Wanneer kraak je? Met een powermeter weet je precies wat je wel en niet kunt en welke intensiteit je kunt vasthouden. In wezen neem je de onzekerheden en de bijbehorende onverwachte verrassingen voor een groot deel weg. Je weet immers dat je de intensiteit voor langere tijd aankunt!
  • Je kent je limieten en kunt deze gerichter trainen. Wat verwacht je van een race? En wat heb je nodig om te winnen? Een snelle sprint of een steady power output voor langere tijd? Als je de exacte vereisten voor de race kent qua intensiteit, duur en frequentie (van bijvoorbeeld sprintjes en aanvallen), kun je deze gerichter trainen zodat je er makkelijker op kunt reageren of anticiperen tijdens de race. Als de winnaar van vorig jaar aanviel op een bepaalde klim, weet je wat er nodig is om hem of haar dit jaar te volgen tot de finish.
  • Met een powermeter kun je jouw seizoen beter structuur geven. Periodisering is niets anders dan het manipuleren van trainingsintensiteit en -volume om fitter en sneller te worden zodat je klaar bent voor je race. Met een powermeter kun je je trainingen nauwkeuriger manipuleren en je trainingsplan meer structuur geven.
  • Het is makkelijker om de voortgang te meten tijdens je trainingsperiode. Word je daadwerkelijk fitter en sneller? Werpen alle trainingsuren hun vruchten af? En hoe doe je het in vergelijking met anderen of je eerdere resultaten? Een powermeter kan, in combinatie met andere systemen, een hoop onzekerheden wegnemen!
  • Vele andere voordelen. Als je een powermeter gebruikt tijdens trainingen en races kun je specifieke trainingsdoelen bepalen, persoonlijke power zones bepalen, vermoeidheid kwantificeren, energieverbruik redelijk nauwkeurig bepalen en hier een voedingsherstelplan omheen creëren. Daarnaast is het makkelijker om met je coach te praten over power output, dan over hartslag. De informatie is immers veel nauwkeuriger.


Hartslag

Je hartslag reageert in feite op wat je spieren doen. Of zoals Joe Friel het verwoordt: het hart kan gezien worden als de brandstofpomp, terwijl de spieren de motor vormen. Met andere woorden: de hartslag is indirect gerelateerd aan prestatie. Power, daarentegen, is een direct resultaat van het harde werk van de spieren. Daarnaast hartslag, omdat het reactief is, niet de beste manier om intensiteit te bepalen tijdens korte intervalsessies met hoge intensiteit. Hartslag zal relatief langzaam stijgen, terwijl jij al lang bezig bent met je (bijna) maximale inspanning! Ook wordt je hartslag sterk beïnvloed door veel externe variabelen. Onder meer psychologische stress, tijd en zelfs voeding kunnen je hartslag tijdens je trainingen beïnvloeden.



Betekent dit dat je helemaal geen hartslagmeter meer nodig hebt? Nee, ook de hartslagmeter is van grote toegevoegde waarde! Power zegt meer in combinatie met andere systemen/parameters. Je weet dat je verbetert als dezelfde power output minder intens aanvoelt (een lagere ‘rating of perceived exertion’ (RPE) en/of een lagere hartslag). Power en snelheid zijn de output. Zij zijn direct gerelateerd aan je prestatie. Je gevoel (RPE) en hartslag zijn de input: zij staan voor de inspanning die nodig is om de gewenste output te produceren.  Wanneer input en output gecombineerd worden, krijg je een goed beeld van je fitness!

Fixeer je echter niet te veel op je cijfers! Het spreekt voor zich dat je te allen tijde op de weg en je omgeving moet blijven letten en niet op je powermeter.


Je eigen VO2max of drempelwaarde achterhalen? Of heb je hulp nodig met je training? Download de whitepaper “Inspanningstest” en neem contact met ons op via cycling@science2move.nl of bekijk https://de-vitaliteitspraktijk.nl/inspanningstesten/conditietest/ voor meer informatie.


Bron

Friel J. The power meter handbook. Boulder, Colorado: Velopress; 2012