Voeding: begin bij de basis

Inmiddels is het een standaardvraag tijdens de intake bij Science2Move: gebruik je supplementen en zo ja welke? Steeds meer mensen zoeken de zogenaamde “marginal gains” in o.a. hun voeding en hopen op die manier een betere fietser of hardloper te worden. En dat terwijl er juist nog genoeg te winnen valt in de basis!

 

Het topje van de piramide

Wat gebeurt er als je een piramide omdraait? Als we onze natuurkundedocenten mogen geloven zal deze bij de kleinste verstoring omvallen. Toch is dit wat veel sporters doen; ze beginnen bij het topje. De voedingspiramide begint echter altijd bij een gebalanceerd dieet. Een gebalanceerd dieet zorgt ervoor dat jij voldoende en de juiste energie hebt om jouw training op een goede manier af te werken én te herstellen. Een gebalanceerd dieet bestaat naast macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) ook uit vloeistoffen (water), micronutriënten (mineralen, vitaminen en sporenelementen) en vezels. Zie het, net als bij je training, als een sterk fundament waar de rest op gebouwd kan worden. Je begint je training immers ook niet met de zwaarste zone 4 intervallen. Zeker voor de gemiddelde amateursporter vervult deze basis al een groot deel van de behoefte!

Bron: https://www.sportdietetiek.nl/voedingensport

Voortbouwen op de basis

Ben je echt aan het trainen voor een wedstrijd of doel? Dan kan het zijn dat je extra sport-specifieke voeding nodig hebt voor, tijdens en na je trainingen en wedstrijden. Naast het type voeding –bijvoorbeeld extra koolhydraten voor optimale prestatie en extra eiwitten voor optimaal herstel– is juist ook timing belangrijk bij sport-specifieke voeding. Zowel voor, tijdens en na je trainingen.

 

Supplementen

Ben je écht prestatiegericht en competitief? Dan kunnen supplementen een aanvulling zijn op jouw gebalanceerde dieet en specifieke sportvoedingsplan. Er zijn tegenwoordig erg veel supplementen op de markt, maar de werking ervan is slechts bij een handvol wetenschappelijk bewezen (bijv. cafeïne en rode bietensap). Los van het feit dat je sowieso moet checken of de supplementen niet op de dopinglijst staan, zijn de langetermijneffecten van de bewezen supplementen ook lang niet altijd bekend. Raadpleeg dan ook altijd een diëtist of arts voordat je zelf aan de slag gaat met supplementen (ook/juist bij bekende tekorten). Maar nog belangrijker: begin bij de basis. Daar is immers vaak de meeste winst te behalen!

Met behulp van een rustmetabolisme meting en een inspanningstest kunnen we doelgericht een voedingsplan opstellen. Meer weten? Download dan onze whitepaper “Rustmetabolisme” of klik hier voor meer informatie over de inspanningstest!