Herstelvermogen

Een goed herstelvermogen is belangrijk, zeker als je traint voor wedstrijden. Je wilt immers niet bij de eerste de beste aanval gelost worden. Het herstelvermogen wordt door Pnoe bepaald aan de hand van twee componenten. De eerste is het herstel van je hartslag binnen 1 minuut na de test. De tweede is het herstel van de CO2-afgifte binnen 2 minuten na de test. Beide worden vergeleken met de waarden aan het begin van de test.

Hartslagherstel
Er lijkt een sterk verband tussen het hartslagherstel en je (cardiorespiratoire) conditie. Daarbij geldt in principe: hoe ‘fitter’ je bent, des sneller dat je hartslag herstelt van inspanningen (bron, bron). Een verminderd herstel van je hartslag na inspanning wordt o.a. geassocieerd met verhoogde cardiovasculaire risico’s (bron).

In de eerste minuut na inspanning daalt je hartslag het snelst (bron). Daarom wordt dit als uitgangspunt genomen. In sommige studies wordt een daling van 12 of minder hartslagen na 1 minuut cooling down als ‘afwijkend’ gedefinieerd (bron, bron). Er zijn echter ook studies die andere waarden gebruiken, zoals een daling van 22 na 2 minuten.  Houd er rekening mee dat verschillende factoren een invloed kunnen hebben op het hartslagherstel. Denk daarbij o.a. aan hydratatie, het type inspanning, slaapkwaliteit, je positie en de omgevingstemperatuur (bron).

CO2-afgifte
Na een intensieve inspanning adem je nog een tijdje wat meer CO2 uit dan ‘normaal’. Het herstel van je CO2-afgifte naar rustwaarden lijkt namelijk afhankelijk van de hoeveelheid afvalstoffen die je tijdens inspanning opgestapeld hebt en de mate waarin je in staat bent om deze afvalstoffen nog tijdens inspanning te verwerken. De CO2 afgifte in de herstelperiode na inspanning lijkt daarom iets te zeggen over hoe goed jouw lichaam afvalstoffen kan verwerken (bron).

Kan ik het herstel trainen?
Uit onderzoek blijkt dat (duur)training zorgt voor een sneller herstel. De hartslag na intensieve inspanning daalt sneller in goedgetrainde duursporters (bron). Ook de verwerking, of het bufferen van afvalstoffen is trainbaar (bron).

Pnoe berekent a.d.h.v. de inspanningstest een aantal scores. Alhoewel ze een mooie toevoeging zijn en extra inzichten geven in je resultaten, dienen de scores met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden. De scores zijn gebaseerd op een automatische analyse van Pnoe zelf. Hier hebben wij helaas geen zicht en/of invloed op. In sommige gevallen zullen de scores logisch zijn, in andere gevallen niet. Tijdens de bespreking van je test zal dit verder toegelicht worden. De scores dienen dan ook zeker niet als ‘meting’ gelezen te worden.