Bloeddruk

Je bloeddruk is een belangrijke meting met het oog op je gezondheid. Je bloeddrukwaarden geven aan welke druk je bloed uitoefent op je bloedvaten. Bij het meten van je bloeddruk worden twee waarden gemeten: de bovendruk (systolische bloeddruk) en de onderdruk (diastolische bloeddruk).

Wat is Bovendruk en Onderdruk?

  • Bovendruk (systolische bloeddruk): Dit is de druk die op je bloedvaten komt te staan op het moment dat je hart het bloed rondpompt. Het is de hoogste waarde van de twee.
  • Onderdruk (diastolische bloeddruk): Dit is de druk op je bloedvaten wanneer je hart even niet pompt, dus tussen twee hartslagen in. Je hart stroomt op dat moment weer vol met bloed. De onderdruk is de laagste waarde van de twee.

Wat is een Gezonde Bloeddruk?

Een normale bloeddruk heeft een bovendruk van ongeveer 120 en een onderdruk van ongeveer 80. Dit wordt vaak weergegeven als 120/80 mmHg.

  • Laag: Bovendruk rond de 90 en/of een onderdruk rond de 60.
  • Normaal: Bovendruk rond de 120 en onderdruk rond de 80.
  • (Licht) Verhoogd: Bovendruk tussen de 120 en 140.
  • Te Hoog: Bovendruk vanaf 140.

Een onderdruk onder de 90 is goed. Je hebt een verhoogde onderdruk als deze tussen de 90 en 110 ligt. Vanaf 110 is deze ernstig verhoogd.

Het is belangrijk om te weten dat beide waarden niet te hoog mogen zijn. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten en beroertes. Ook een te lage bloeddruk is niet goed.

Waarom is het Belangrijk om je Bloeddruk te Meten?

Het regelmatig meten van je bloeddruk kan heel nuttig zijn. Door regelmatig te meten kun je tijdig ontdekken of je bloeddruk te hoog is. Vroegtijdige detectie kan helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om je bloeddruk te meten. Dit kan bij de huisarts, maar er zijn ook bloeddrukmeters voor thuisgebruik. Door het regelmatig bijhouden van je bloeddruk kun je beter inzicht krijgen in je gezondheid en indien nodig op tijd actie ondernemen.

Enkele Belangrijke Overwegingen

Let wel; tijdens je inspanningstest hebben we je bloeddruk eenmalig gemeten. Wellicht was je nerveus voor de test, of heb je altijd een hogere bloeddruk als je deze door iemand anders laat meten. Dat kan. Om een goed beeld van je bloeddruk te krijgen kun je deze het beste een aantal keer thuis in rust meten, bijvoorbeeld iedere ochtend en avond. Door dit te doen krijg je een betrouwbaarder beeld van je werkelijke bloeddruk en kun je beter inschatten of er echt sprake is van een probleem.

Daarnaast kan je bloeddruk ook afwijkend zijn door eventuele medicatie. Check dit bij je (huis)arts. Stop nooit zelf met medicijnen zonder je arts te raadplegen.

Conclusie

Je bloeddruk speelt een belangrijke rol in je algehele gezondheid. Het begrijpen van de waarden van je bovendruk en onderdruk en het regelmatig meten ervan kan je helpen om gezond te blijven. Als je merkt dat je bloeddruk vaak hoog is, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor advies en eventuele behandeling. Zorg goed voor je hart en bloedvaten door een gezonde levensstijl te behouden en je bloeddruk in de gaten te houden.

Wil je meer weten. Lees meer op Alles over bloeddruk | Hartstichting