Lichaamssamenstelling

Voor je inspanningstest hebben we een aantal belangrijke lichaamskenmerken bepaald. Deze gegevens zijn niet alleen relevant voor je algehele gezondheid, maar helpen ons ook om gepersonaliseerde trainingsadviezen te geven. Met meer informatie over je lichaamsgewicht, spiermassa, vetpercentage, middelomtrek, visceraal vet en BMI zijn, kunnen we beter inschatten wat jouw specifieke behoeften zijn. Het begrijpen van je lichaamssamenstelling is dan ook essentieel voor effectieve trainings- en gezondheidsadviezen. 

Een deel van je lichaamskenmerken bepalen we met een bio-impedantieanalyse. De analyse is echter afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan je hydratatiestatus (heb je veel of weinig gedronken?), de timing van de meting, de temperatuur en de nauwkeurigheid van het apparaat zelf. Zie je gegevens dan ook vooral als een indicatie, niet als een harde meting. Het helpt je om meer inzicht te krijgen in je behoeften en voortgang.

Met behulp van de bio-impedantieanalyse bepalen we:

Daarnaast bepalen we ook je

In het figuur zijn jouw waarden afgezet tegen de waarden die we zouden verwachten op basis van bijvoorbeeld je geslacht, lichaamslengte, gewicht en leeftijd. Als je meer testen hebt gedaan bij Science2Move, zul je tot de laatste drie metingen terugzien in de grafiekjes. Ook vind je op deze pagina persoonlijk advies en/of eventuele opmerkingen indien relevant. 

Klik op de verschillende lichaamskenmerken om er meer over te lezen. 

Verdieping

Bio-impedantie

Een deel van je lichaamskenmerken bepalen we met een bio-impedantieanalyse. Bio-impedantie analyse (BIA) is een veelgebruikte methode om lichaamssamenstelling te bepalen. Het werkt door een hele zwakke elektrische stroom door het lichaam te sturen en de weerstand (impedantie) die het lichaam biedt, te meten. Verschillende weefsels in het lichaam, zoals spieren, vet en water, hebben verschillende niveaus van elektrische geleidbaarheid. Door deze variaties te meten, kan een BIA schattingen geven van verschillende componenten van de lichaamssamenstelling. Hiermee bepalen we je vetpercentage, spiermassa en het visceraal vet. 

Bronnen

O’Brien C, Young AJ, Sawka MN. Bioelectrical impedance to estimate changes in hydration status. Int J Sports Med. 2002 Jul;23(5):361-6. doi: 10.1055/s-2002-33145. PMID: 12165888.

Caton JR, Molé PA, Adams WC, Heustis DS. Body composition analysis by bioelectrical impedance: effect of skin temperature. Medicine and Science in Sports and Exercise. 1988 Oct;20(5):489-491. PMID: 3193865.