Road to Cape Epic, Follow the Untamed – pt. IV

Wat vorig jaar begon als een droom op trainingskamp in het toen regenachtige Spanje werd uiteindelijk werkelijkheid; het (DPX-power-) team van Niels Vink en Arjen van Dijk wordt ingeloot voor de Cape Epic 2023. Het grootste mountainbike marathonevenement ter wereld, niet voor niets ook wel de Tour de France voor mountainbikers genoemd. Een loodzware tocht die uiteindelijk resulteerde in een 22e plaats bij de amateurs en 95e plaats overall (van de +/- 750 teams)! Als Science2Move mochten we hen tijdens (een deel) van het traject richting de Cape Epic begeleiden. In deze blogreeks vertellen Niels en Arjen wat zij hebben meegemaakt. Ze delen daarbij hun ervaringen in aanloop naar en tijdens de Cape Epic. Hoe verliep de race? Hoe beviel de trainingsbegeleiding? Wat ging er goed? En zeker ook niet onbelangrijk; waar kunnen we als Science2Move zelf nog verbeteren?

Kort terugblikken en evalueren is minstens net zo belangrijk als weer vooruitkijken. Uiteraard ben ik enorm trots op wat Niels en Arjen bereikt hebben en blij dit traject met hen doorlopen te mogen hebben. Een traject waarin ik zelf als coach/trainer ook weer veel geleerd heb. Feedback van de sporters die ik begeleid is dan ook zeer waardevol, iets wat we uiteraard ook graag delen. Zaken die goed gingen, maar juist ook de zaken die beter kunnen.

Onze ervaringen met Patrick en Science2Move

“De trainingen worden afgestemd op je persoonlijke doelstellingen en situatie. Ik was gewend hard en veel (grijs) te trainen. Bij Patrick ging ik juist minder trainen, en lag de focus meer op zwart/wit trainen (langere en rustigere duurritten en zware intervaltraining op hogere intensiteit). Het resultaat: na langere wedstrijden of trainingen kon ik vaak nog steeds dezelfde vermogens leveren als aan het begin.”

“In zo’n lange trainingsperiode loop je soms tegen het feit aan dat de trainingen niet zo lekker gaan als dat je zou willen. Dit kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Zodra we dit aan Patrick aangaven werden hier oplossingen voor aangedragen en de schema’s aangepast waar nodig.”

“Ik was gewend hard en veel te trainen. Bij Patrick ging ik juist minder trainen, en lag de focus meer op zwart/wit trainen. Het resultaat: na langere wedstrijden of trainingen kon ik vaak nog steeds dezelfde vermogens leveren als aan het begin.”
Niels Vink

Een passend trainingsschema is dan ook een wisselwerking tussen sporter en coach/trainer. “We hebben echt 8 dagen dezelfde power in onze benen gehad, iets wat wij van tevoren niet gedacht hadden. Door tussendoelen/wedstrijdjes in het schema op te nemen blijft het leuk en haalbaar, hard trainen is dan niet erg.” Precies die wisselwerking tussen sporter en coach/trainer helpt mij als coach/trainer ook weer verder. Zo gaven Niels en Arjen aan soms meer behoefte te hebben aan (snellere) terugkoppeling, bijvoorbeeld als een training niet goed uitgevoerd werd. Dergelijke feedback is natuurlijk altijd welkom en nemen we waar mogelijk mee in het vervolg. Daarnaast kijk ik vooral als inspanningsfysioloog naar de trainingen. Zelf ben ik fervent (mooi-weer)fietser, maar zeker geen wedstrijdfietser en/of (ex-)topsporter. Iets wat zijn nadelen en voordelen heeft.

“Patrick mist zelf de ervaring als wedstrijdfietser/ topsporter. Dat maakt het soms wat lastiger, al is hij zeker onderlegt vanuit zijn studie (Bewegingswetenschappen). Dit heeft op veel vlakken echter ook wel weer voordelen t.o.v. een wedstrijdrenner, die wellicht meer vanuit zijn eigen ervaring werkt.”

Door het delen van dergelijke ervaringen leer ik zelf dan ook altijd weer bij, zodat ik de trainingen en trajecten vanuit Science2Move nog passender en persoonlijker kan maken. Als trainer kan ik natuurlijk alleen maar met trots kijken naar wat Arjen en Niels bereikt hebben. De cijfers die ik terugzag waren ronduit duizelingwekkend, evenals de enorme gedrevenheid waarmee ze de trainingen afwerkten. Het was dan ook een bijzonder leuk traject om mee te mogen maken, waarin ik zelf als coach/trainer ook veel geleerd heb.

Ik wil Niels en Arjen dan ook beiden bedanken voor de enorme gedrevenheid, passie en hun bijdrage aan dit verhaal!

En voor nu: op naar mooie nieuwe uitdagingen!

Heb jij zelf ook leuke en mooie sportieve uitdagingen gepland waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken?
Neem gerust contact op via info@science2move.nl of klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden.