Today’s Plan – How To

Today’s Plan

Bij Science2Move maken we gebruik van Today’s Plan voor de begeleiding. Dit is handig voor jou als sporter, maar ook handig voor ons als coach.

Today’s Plan biedt immers veel verschillende opties voor het plannen én analyseren van workouts:

  • Met Today’s Plan kunnen wij de trainingszones aanpassen zodat jij traint op basis van jouw persoonlijke trainingszones die we bepaald hebben tijdens de inspanningstest.
  • In Today’s Plan hebben we de mogelijkheid om, naast de uitgebreide workout-bibliotheek van het platform zelf, onze eigen oefeningen te maken. Hierdoor kunnen we specifieke en aansluitende oefeningen maken die ervoor zorgen dat jij jouw doelen met een leuk en afwisselend schema gaat behalen!
  • Door de integraties met o.a. Garmin, Polar en Strava krijg jij je geplande workouts in no-time en overzichtelijk op je fietscomputer.
  • Tevens biedt het platform van Today’s Plan jou de mogelijkheid om vragenlijsten in te vullen m.b.t. je slaap, voeding en training. Ook kun je zelf opmerkingen plaatsen bij workouts. Allemaal waardevolle informatie voor ons om te achterhalen hoe jouw training verloopt!

Ondanks dat Today’s Plan erg overzichtelijk is en dat de trainingen door ons helemaal custom te analyseren zijn, zijn er een aantal begrippen die voor de meesten wat meer uitleg behoeven. Daarom hebben we hieronder een handige “how to” uitgewerkt voor Today’s Plan. Op die manier weet jij altijd waar je aan toe bent. Ook raden we zeker aan om onderstaand filmpje van Today’s Plan te bekijken voor wat extra visuele hulp.

Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust aan je coach of via info@science2move.nl!

Ongeacht het type training geldt altijd: veiligheid gaat voor. Heb je een pittige intervaltraining gepland staan met hoge intensiteiten en snelheden? Zorg dan dat je deze op een weg uitvoert waar je weinig verkeer tegenkomt/ tegen kan komen! Let echter altijd op de weg en ben niet te gefocust op je fietscomputer of smartwatch. Kap een interval indien nodig af. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dergelijke trainingen binnen (indoor trainer of loopband) af te werken. 

Ook geldt altijd: als je een training niet volhoudt, forceer niets. Krijg je last van een (oude) blessure? Of word je bijvoorbeeld duizelig na intensieve intervallen? Stop dan meteen, vraag eventueel direct ondersteuning en vermeld het naderhand bij je coach! Kun je een interval gewoon niet volhouden door de hoge intensiteit? Geen probleem! Stop met het interval, fiets deze rustig uit en pak de ‘extra’ pauzetijd die je nodig hebt. Probeer het interval daarna nog een keer (indien deze nog gepland stond). Lukt het echt niet meer? Stop de training dan en geef feedback aan je coach!

Science2Move beheert geen accounts voor atleten. Dit houdt in dat we onze sporters vragen om zelf een premium Today’s Plan account af te sluiten. Als je start met Today’s Plan krijg je eerst een premium-proefaccount voor een aantal dagen. Daarna dien je zelf een premium-account af te sluiten. Je kunt uit verschillende premiumopties kiezen (timing van betalen en type account met verschillende opties). Door een “I have a coach” account aan te maken en jaarlijks te betalen, ben je een stuk goedkoper uit en kunnen wij je als coach verder helpen! 

Als je door Science2Move begeleid wordt, dien je ons toegang te geven tot je account. Natuurlijk hoef je ons niet je gebruikersnaam en wachtwoord te geven, maar je moet wel wat instellingen aanpassen:

  1. Klik op je accountnaam en klik op ‘Access’.
  2. Ga naar de tab ‘who can access my data?’
  3. Vul het mailadres info@science2move.nl in en geef ons toegang als ‘Coach’
  4. Klik op invite

Deze worden ingevuld door ons op basis van je inspanningstest. Als Today’s Plan nieuwe drempelwaarden (FTP & FTHR) berekend heeft, moet je deze niet direct toepassen! De zones die wij bepaald hebben zijn immers zeer persoonsgebonden, waar Today’s Plan met percentages werkt. Door bepaalde training kun je immers wel je FTP verhoogd hebben, maar dat wil niet zeggen dat je per definitie ook je duurvermogen en/of vetverbranding verbeterd hebt! Door de nieuwe FTP toe te passen – zoals automatisch voorgesteld door Today’s Plan, wordt je duurzone ook automatisch (onterecht) ‘verhoogd’, waardoor je training in sommige zones in het vervolg niet optimaal is! Wil je meer informatie over onze trainingszones? Lees dan deze blog(s).

Zelf je zones aanpassen

  1. Klik op je accountnaam en klik op ‘account’.
  2. Klik op de tab ‘Thresholds/Zones’
  3. Pas de percentages van zowel je hartslagzones, als je vermogenszones aan in de betreffende tabbladen.
  4. En tot slot: vergeet de veranderingen niet op te slaan 😉

Overigens kun je in dit tabblad ook je FTP aanpassen.

Today’s Plan is makkelijk te koppelen met je Garmin Connect account. 

  1. Klik op je accountnaam en klik op ‘Account’.
  2. Ga naar de tab ‘Connections’
  3. Let op het volgende:
    1. Verbind je Garmin Connect account onder ‘incoming‘. Hierdoor worden ritten die jij opneemt met jouw Garmin fietscomputer of smartwatch geüpload naar je Today’s Plan account.
    2. Verbind je Garmin account onder ‘outgoing‘. Hierdoor worden voorgeschreven trainingen naar jouw fietscomputer of smartwatch verzonden zodat je deze tijdens je rit ziet. Door je fietscomputer te verbinden met een indoor-trainer- en de verbinding juist in te stellen – kun je het vermogen van je indoor-trainer automatisch aan laten passen (ERG-modus).
    3. Wil je ook je Smartwatch wellness data verbinden? Verbind dan Garmin Wellness onder ‘incoming’

https://www.todaysplan.com.au/2021/05/how-to-setup-third-party-connections/

Today’s Plan is makkelijk te koppelen met je Wahoo account. 
Dit dien je in je Wahoo account te doen via de Wahoo-app:

  1. Ga naar profiel
  2. Ga naar verbonden apps
  3. Verbind de app met Today’s Plan

Today’s Plan is makkelijk te koppelen met de meeste fietscomputers. Zie voor meer informatie: https://www.todaysplan.com.au/2021/05/how-to-setup-third-party-connections/ 

Afhankelijk van je wensen en instellingen zal Today’s Plan twee bestanden voor je klaarzetten. Voor het fietsen zijn dat doorgaans:

  1. Een bestand voor hartslagzones
  2. Een bestand voor vermogenszones

Voor het hardlopen zijn dit doorgaans:

  1. Een bestand voor hartslagzones
  2. Een bestand voor tempozones

Afhankelijk of je een duur- of intensieve intervaltraining gepland hebt, kun je voor één van de twee bestanden kiezen. Als vuistregel hanteren we bij Science2Move: alle trainingen met een tempo intensiteit of lager op hartslag en alle trainingen op sweetspot intensiteit of hoger op vermogen (in het geval dat je fietst) of tempo (in het geval dat je loopt). Indien je uiteraard een vermogensmeter of smartwatch hebt. 

Als je de training via je fietscomputer of smartwatch gestart hebt, begint de training eigenlijk altijd met een warming-up. Je fietscomputer of smartwatch zal de warming-up periode aftellen. Zodra deze bij ‘nul’ is, zou het volgende interval/ trainingsonderdeel moeten beginnen. Echter, in enkele gevallen loopt de tijd nu op en blijft je fietscomputer of smartwatch op de warming-up periode staan. Dit is een bekend ‘probleem’. Druk op ‘volgende’ en hervat de training. Als het goed is zal de rest van de training wel gewoon afgeteld worden en zal vanaf nu automatisch doorgeschakeld worden naar de volgende trainingsonderdelen. 

Als jouw fietscomputer verbonden is met Today’s Plan komen de trainingen automatisch in jouw fietscomputer en/of smartwatch terecht. Echter, via Today’s Plan kun je wat meer informatie m.b.t. je trainingen vinden:

  1. Ga naar de betreffende training in je kalender en klik deze aan.
  2. Scroll naar beneden naar ‘Description’ en ‘Workout’
  3. Onder ‘Description’ kun je een uitgebreidere beschrijving vinden van de beoogde trainingseffecten. Voor nog meer informatie word je doorverwezen naar onze website. Onder ‘Workout’ zie je het beoogde trainingsverloop.

Er zijn verschillende manieren om feedback te geven op de trainingen. Het liefste laten we zoveel mogelijk van de communicatie verlopen via Today’s Plan. Op deze manier houden we zoveel mogelijk informatie bij elkaar en kunnen wij als coach terugzien bij welke training jij een vraag of feedback had:

  1. Ga naar de betreffende training in je kalender en klik deze aan.
  2. Klik onderin op het tabblad ‘notes’.
  3. Klik op het plusje
  4. Type een bericht
  5. Klik op ‘Send message’

Daarnaast stimuleren we ook om feedback te geven via verschillende scores:

  1. Ga naar de betreffende training in je kalender en klik deze aan.
  2. Bovenin zie je ‘RPE: ?’, ‘TQR: ?’ en ‘LQS: ?’ staan. RPE staat voor Rate Perceived Effort. Met andere woorden; hoe zwaar voelde de rit/training voor jou? TQR staat voor Total Quality Recovery. Met andere woorden; in hoeverre voelde jij je voor de rit/training hersteld? LQS staat voor Leg Quality Score. Met andere woorden; hoe goed voelde je benen tijdens de rit/training? Door op de drie scores te klikken kun je hier een cijfer aan geven en je coach een beter beeld geven van de training.
Ook kun je nog feedback geven op de voorgeschreven trainin:
  1. Ga naar de betreffende training in je kalender en klik deze aan.
  2. Scroll naar beneden tot ‘ratings’
  3. Hier kun je onder ‘session rating’, ‘duration rating’ en ‘intensity rating’ aangeven hoe de training voor jou voelde.

Uiteraard kun je je smartwatch in een aantal gevallen verbinden met Today’s Plan (bijv. een Garmin Smartwatch). Let wel; dit geldt niet voor alle smartwatches. Een Samsung smartwatch is bijvoorbeeld (nog) niet te verbinden! Lees voor meer informatie: https://www.todaysplan.com.au/2021/05/how-to-setup-third-party-connections/

Een andere manier om informatie te delen met je coach is via de kalender in de Today’s Plan app. 

  1. Ga naar de kalender in de Today’s Plan app
  2. Klik op de betreffende dag waarover je extra informatie kwijt wilt
  3. Klik op het sterretje voor de huidige dag
  4. Nu krijg je een pop-up te zien met twee tabbladen: ‘Body & sleep’ en ‘Wellness’.
  5. Onder ‘Wellness’ kun je een korte vragenlijst beantwoorden over o.a. voeding, slaapkwaliteit, stress, vermoeidheid, spierpijn en herstel. Dit kan jouw coach extra inzicht bieden in waarom een training bijv. minder goed ging dan gehoopt/
  6. Onder ‘Body & sleep’ kun je extra informatie toevoegen: rusthartslag, HRV, aantal stappen, aantal uren slaap, lichaamsgewicht. Dit kun je in sommige gevallen automatisch laten uploaden door je smartwatch. Zie de link hierboven voor meer informatie en opties.

Als Today’s Plan nieuwe drempelwaarden (FTP & FTHR) berekend heeft, moet je deze niet direct toepassen! De zones die wij bepaald hebben zijn immers zeer persoonsgebonden, waar Today’s Plan met percentages werkt. Door bepaalde training kun je immers wel je FTP verhoogd hebben, maar dat wil niet zeggen dat je per definitie ook je duurvermogen en/of vetverbranding verbeterd hebt! Door de nieuwe FTP toe te passen – zoals automatisch voorgesteld door Today’s Plan, wordt je duurzone ook automatisch (onterecht) ‘verhoogd’, waardoor je training in sommige zones in het vervolg niet optimaal is! Wil je meer informatie over onze trainingszones? Lees dan deze blog(s).

Today’s Plan (en eigenlijk ieder ander platform) maakt gebruik van hartslag en/ of vermogen om de trainingsbelasting te bepalen/ berekenen. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van je drempelwaarden.

  • TSS – training stress score

De Training Stress Score (TSS) is een berekening van trainingsbelasting waarin zowel intensiteit als  duur/volume meegewogen wordt. Deze score wordt bepaald aan de hand van je FTP, of drempelwaarde. Als je een maximale tijdrit zou rijden (in theorie is dit je FTP), zou de TSS score 100 zijn. Toch is de ene TSS score van 100 de andere niet. De TSS score van 100 kan namelijk bereikt worden door 1 uur maximaal te fietsen, maar ook door 4 uur rustiger te fietsen! Met andere woorden: de intensiteit is als het ware ‘uitgesmeerd’ over een grotere duur, maar in theorie is de uiteindelijke trainingsbelasting hetzelfde.

  • CTL – Chronic Training Load

De Chronic Training Load is de gemiddelde TSS van alle trainingen over de afgelopen 42 dagen. Het geeft dan ook inzicht in het (theoretische) verloop van je fitheid én trainingsbelasting over de langere termijn. Eén enkele zware training zal dus wat minder effect hebben op dit getal.

  • ATL – Acute Training Load

De acute trainingsbelasting wordt op eenzelfde manier berekend als de CTL, maar nu over een gemiddelde van de laatste 7 dagen. Een hoge ATL geeft dan ook een hoge kortetermijn trainingsbelasting en vermoeidheid weer. Eén enkele zware training kan dus een groot effect hebben op dit getal, wat ook het belang van voldoende herstel en een geleidelijke trainingsopbouw weergeeft!

  • TSB – Training Stress Balance

Deze score krijg je als je de ATL score van de CTL score afhaalt (CTL-ATL). Als deze score negatief is, geeft dat dus aan dat je ATL nu hoger is dan je CTL en dat je zwaar getraind hebt in de laatste week t.o.v. de laatste 42 dagen (en dus ook voldoende herstel nodig hebt). Met andere woorden; je hebt de laatste 7 dagen flink wat vermoeidheid opgebouwd, wat ook nodig is om beter te worden. Is je TSB score positief? Dan ben je op dit moment ‘fris’ en minder vermoeid. Je hebt immers minder trainingsbelasting opgebouwd in de laatste week t.o.v. de laatste 42 dagen! Maar is een positieve TSB dan überhaupt ooit wenselijk? Zeker! Tijdens je vakanties en in je taperperiode is het juist de bedoeling om de opgebouwde vermoeidheid kwijt te raken en fris te zijn! De ideale TSB-score voor een taperweek is echter zeer persoonlijk en afhankelijk van je doel.