The road to: Giro di Kika – afzien voor het goede doel

Samen met zijn businesspartner zocht Klaas een mooie uitdaging om een steentje bij te kunnen dragen aan Kika. Uiteindelijk werd dit Giro di Kika: een vijfdaagse wielertocht door de dolomieten in Italië en Zwitserland. Een mooi doel, met als afsluiting de beklimming van de mythische Stelvio. Dit hield in dat Klaas elke dag 100 tot 150 kilometer op de fiets zou zitten met 2000 tot 3800 hoogtemeters.

 

Van idee naar plan

Nadat het idee vaststond en het materiaal verzameld was– nieuwe kleding, fiets en bijbehorende bikefitting – moest de volgende stap gezet worden. Je rijdt een dergelijke wielertocht immers niet zonder degelijke voorbereiding. “Hiervoor werd ik doorverwezen naar Patrick van Science2Move. Samen met Patrick heb ik als doel gesteld om de wielertocht succesvol uit te rijden. Een strak trainingsschema werd opgesteld met in het begin vooral veel ritten op lage hartslag om een basis op te bouwen. Later volgde een combinatie met zwaardere intervallen en tal van trainingsvormen.” Het zogenaamde zwart-wit trainen vormde daarbij het uitgangspunt. Naast het trainingsschema van Science2Move zat Klaas ook niet stil. Padel, personal training en veel wandelen behoorde tot de volle actieve week van Klaas. In het begin konden we e.e.a. combineren, maar uiteindelijk heeft Klaas keuzes gemaakt en hebben we samen gekeken hoe de personal training het beste aan kon sluiten op het uiteindelijke doel. “Het hebben van een schema en een plan om goed voorbereid aan de start te verschijnen gaf rust. Patrick paste het schema elke vier weken aan op basis van voortgang en mijn gevoel.”

 

De trainingen

Dit ging echter zeker niet altijd zonder slag of stoot. De hoge intensiteiten van de intervaltrainingen betekende dat het soms veiliger was om de trainingen op de indoortrainer af te werken. Iets dat Klaas niet altijd even prettig vond. “Enerzijds omdat het saaier is en anderzijds dat het zwaarder is dan de buitentrainingen, alleen al doordat je snel warm krijgt.”

“De start begon veelbelovend en wekelijks boekte ik progressie, tot het na een aantal maanden tegen begon te staan, met name het binnen moeten fietsen. Daarom had ik een weekje naar Spanje gepland om daar in de zon te trainen. Patrick heeft toen het trainingsschema omgegooid om dit in te passen. Het weer was helaas slecht, maar de training zelf was een succes. De energie kwam terug en ik boekte ook weer voortgang. We hebben vervolgens diverse toerritten als de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste ingepast in het schema. Dit hielp om de motivatie hoog te houden. Toch bleef ik moeite houden met enkele trainingen. Daardoor ging ik enerzijds met vertrouwen en anderzijds toch met een stukje twijfel naar Italië.”

Op naar Italië

Eenmaal aangekomen in Italië bleek de omvang van de uitdaging misschien nog wel groter dan verwacht. “De bergen hier bleken van een ander kaliber dan die wij gewend waren in Limburg, de Ardennen en Spanje. Veel langer en steiler. De eerste dag was dan ook een ware beproeving met een lange beklimming en hoge stijgingspercentages. Ondanks dat het af en toe erg zwaar was merkten we de tweede dag dat onze vele trainingsuren vruchten af begonnen te werpen, gezien onze prestatie afgezet tegen die van de andere deelnemers.” Door de lagere stijgingspercentages op de derde dag kwam Klaas voor zijn gevoel steeds beter in vorm, ondanks dat zijn vermogen uiteraard een stukje lager lag dan in frisse conditie. Daarom koos Klaas ervoor om op de vierde dag een kortere rit te maken om zo de vijfde dag fris – voor zover mogelijk – de Stelvio te kunnen bedwingen. “Tegen deze beklimming keken we het meeste op. Achteraf bleek het echter de leukste en ‘makkelijkste’ klim. Dus een meevaller. We kwamen fris en fruitig boven in de sneeuw aan, moe maar bijzonder voldaan. Wat een fantastisch avontuur en dankbaar dat ik een gedegen trainingsprogramma heb gevolgd bij Patrick. Het schema en de (externe) personal training hebben er samen voor gezorgd dat ik alle vijf de dagen fijn heb kunnen fietsen, het uit heb kunnen rijden en dat zonder klachten. Een aanrader dus.”

 

De evaluatie

Uiteraard zijn we heel blij met het eindresultaat en trots op de uitdagingen die Klaas en zijn businesspartner overwonnen hebben. En hier eindigt het niet. Klaas heeft nieuwe doelen, en mooie feedbackpunten voor mij als coach. Samen blijven we leren en kijken we vooruit naar mooie nieuwe uitdagingen!