The road to: de cyclosportive La Marmotte pt. I

Velen trainen om Alpenreuzen te kunnen beklimmen. De Col de la Croix-de-Fer, Col du Télégraphe, Col du Galibier en de beruchte Alpe d’Huez. Allemaal bekende, mooie en vooral ook zware beklimmingen. Stel je voor dat je ze allemaal in één tocht voltooit. Dat is het doel tijdens La Marmotte! In deze reeks neemt Niels je mee in de voorbereidingen op La Marmotte, zijn ervaringen en de wedstrijdevaluatie.

Hoe bereid je je voor op een dergelijke tocht? Hoe train je voor een cyclosportive als La Marmotte? Nadat Niels een aantal jaar geleden met twee vrienden de route al eens gereden had, besloot hij dit jaar terug te gaan en het serieuzer aan te pakken. Na de Cape Epic was La Marmotte het tweede grote doel van Niels in 2023.

“Na het succes in de Cape Epic -waar we als team naar de 22e plek bij de amateurs waren gereden- was het nu dus tijd voor een solo-uitdaging. Omdat het werken met Patrick van Sience2Move goed was bevallen wilde ik ook graag met Patrick naar de Marmotte toewerken.”
Niels

Er veranderde niet veel ten opzichte van de Cape Epic, er moest hard getraind worden. Ik had immers ‘maar’ 3 maanden. Via de app Today’s Plan kreeg ik weer mijn trainingen voorgeschoteld, deze kon ik vervolgens op mijn fietscomputer of indoortrainer inladen. Zodra ik de training had afgewerkt was deze ook direct voor Patrick zichtbaar in Today’s Plan.

Elke vier weken planden we een coachcall, een gesprek van ongeveer een half uur waarin we het afgelopen trainingsblok evalueerden en het komende trainingsblok bespraken. “Ook gaf Patrick tijdens deze call’s uitleg over de achterliggende trainingsleer en lichtte hij toe waarom hij bepaalde keuzes maakte en waarom dit voor mij de beste manier zou zijn.

Na de goede basis die gelegd was voor de Cape Epic, hadden we nog maar een paar trainingsblokken richting La Marmotte. Na een hele korte periode zonder ‘serieuze’ trainingen, werd de knop echter weer snel omgezet. Omdat La Marmotte een lange tocht is met veel lange beklimmingen, kozen we ervoor om de focus met name op langere duurtrainingen en threshold-intervaltrainingen te leggen: thresholdblokjes, Over-Unders en sweet-spot trainingen waren dan ook wekelijkse kost.

Lees hier deel 2.