Road to Cape Epic, Follow the Untamed – pt. I

Wat vorig jaar begon als een droom op trainingskamp in het toen regenachtige Spanje werd uiteindelijk werkelijkheid; het (DPX-power-) team van Niels Vink en Arjen van Dijk wordt ingeloot voor de Cape Epic 2023. Het grootste mountainbike marathonevenement ter wereld, niet voor niets ook wel de Tour de France voor mountainbikers genoemd. Een loodzware tocht die uiteindelijk resulteerde in een 22e plaats bij de amateurs en 95e plaats overall (van de +/- 750 teams)! Als Science2Move mochten we hen tijdens (een deel) van het traject richting de Cape Epic begeleiden. In deze blogreeks vertellen Niels en Arjen wat zij hebben meegemaakt. Ze delen daarbij hun ervaringen in aanloop naar en tijdens de Cape Epic. Hoe verliep de race? Hoe beviel de trainingsbegeleiding? Wat ging er goed? En zeker ook niet onbelangrijk; waar kunnen we als Science2Move zelf nog verbeteren?

De eerste stappen werden vorige zomer gezet. Daarbij zat, naast trainingsarbeid op de fiets, ook het nodige organisatorische werk: het regelen van vluchten, auto’s, accommodaties en natuurlijk het beste materiaal om te kunnen presteren. Omdat het voor ons een eenmalig avontuur zou worden waarbij we het beste en het meeste uit onszelf wilden halen, vonden we dat daar een serieus trainingsschema bij hoorde. Tot dusver hadden we voornamelijk met Join gewerkt. Een laagdrempelige trainingsapp, waar we tot nu toe goede ervaringen mee hadden. We misten echter het ‘persoonlijke’ en het werken met een mix van lange en kort termijn doelen. Via de bikefitter van Arjen (Pro4Mance) kwamen we in contact met Patrick Toonders van Science2Move. Na een kennismaking met Patrick besloten we om samen met Patrick naar de Cape Epic toe te werken.

Begin Augustus was het dan zover: een inspanningstest met ademgasanalyse. Spannend en leuk. Deze test deden we op een indoortrainer met onze eigen fiets. De longfunctie werd getest, de trainingszones, omslagpunten en VO2max bepaald. Hier begon de begeleiding dan echt. De basis voor het trainingsschema was gelegd!

“Begin Augustus was het dan zover: een inspanningstest met ademgasanalyse. Spannend en leuk.”
Niels Vink

Via de app Today’s Plan kregen we onze trainingen voorgeschoteld, welke we vervolgens op onze fietscomputer of indoortrainer in konden laden. Zodra we trainingen afgewerkt hadden, werden deze direct zichtbaar voor Patrick. Op die manier kon hij ze analyseren. Iedere vier weken planden we een (digitale) coachcall in. Een gesprek van circa een half uur waarin we het afgelopen trainingsblok evalueerden en vooruitkeken naar de trainingen in het komende trainingsblok. Tijdens deze coachcalls nam Patrick ons mee in waarom hij bepaalde keuzes maakte en waarom dit voor ons trainingstechnisch – o.b.v. trainingsleer en (inspannings)fysiologie – het beste zou zijn.

Heb jij zelf ook leuke en mooie sportieve uitdagingen gepland waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken?
Neem gerust contact op via info@science2move.nl of klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden.