Energiesysteem
Tijdens een maximale inspanningstest bepalen wij jouw zone 2 aan de hand van:
- je maximale vetverbranding
- en het zogenaamde “crossoverpunt”
Dit crossoverpunt markeert de overgang van (hoofdzakelijk) vetverbruik naar koolhydraatverbruik. Met andere woorden: voor dit crossoverpunt gebruikt het lichaam vooral vetten. Na het crossoverpunt gebruikt het lichaam vooral koolhydraten.
Waar je in zone 1 (herstel) met name vet verbrandt, verbrand je in zone 2 (duurtraining) dus een mix van koolhydraten en vetten. De nadruk ligt hierbij dus vooral op het aerobe systeem. Dit houdt in dat je lichaam zuurstof gebruikt om de energierijke voedingsstoffen (koolhydraten en vetten) af te breken en om te zetten in het door jouw lichaam bruikbare energie. Het aerobe systeem komt wat langzamer op gang en kan ook minder snel energie vrijmaken. Dit energiesysteem gebruik je dan ook – niet geheel verrassend – tijdens langere duurritten met een lage intensiteit.
Wat train je?
Het trainen in deze zone heeft veel verschillende voordelen. Door in zone 2 te trainen stimuleer je het lichaam om de benodigde energie op een efficiënte manier vrij te maken. Je stimuleert het lichaam o.a. om meer vetten en koolhydraten ‘aeroob’ te verbranden, meer zuurstof aan te leveren en deze ook efficiënt te gebruiken.
Daarnaast zijn langere zone 2 workouts goed om aan de lange tijd in het zadel te wennen. De intensiteit is relatief laag, waardoor deze workouts ook uitermate geschikt zijn om te werken aan je techniek op de fiets. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cadanswerk en ademhaling.
Verdieping
Lees hier meer over de trainingsadaptaties van duurtrainingen.