Trainingen – zone 5

Alle trainingen bij Science2Move worden vormgegeven met behulp van persoonlijke trainingszones. Deze trainingszones worden bepaald aan de hand van een maximale inspanningstest waarbij de veranderingen in energiesystemen in kaart gebracht worden.

Zone 5 workouts zijn trainingen van de hoogste intensiteiten. Het zijn zeer zware (interval)trainingen die kunnen variëren van VO2max intervallen tot maximale sprintjes.   

Energiesysteem

Tijdens een maximale inspanningstest bepalen wij jouw zone 5 aan de hand van:

  • de tweede verhoging in je ademhaling (ademdrift) en de lucht die jij per minuut inademt.
  • en je maximale hartslag en/of wattage.

De intensiteit van zone 5 trainingen variëren van VO2max-intensiteit (maximale zuurstofopname) tot en met sprintjes. De belangrijkste bijdrage wordt in deze zone geleverd door het anaerobe systeem en het fosfaatsysteem. De grote energiebehoefte in korte tijd zorgt ervoor dat voedingsstoffen minder efficiënt worden afgebroken en dat er grote hoeveelheden afvalstoffen ontstaan. Dit leidt tot een flinke toename in je ademhalingsfrequentie en de hoeveelheid lucht die je per minuut inademt (tweede ademdrift).

Tijdens workouts van zone 5 intervallen is het lichaam niet in staat om deze opgebouwde afvalstoffen voldoende te bufferen en/of af te breken. De afvalstoffen hopen zich snel op in de spieren en het bloed, met negatieve gevolgen voor je prestatie. Doordat de bijdrage van het anaerobe systeem steeds groter wordt, zal het lichaam met name gebruik maken van koolhydraten, fosfocreatine en vrije ATP om de benodigde energie aan te leveren. Hierbij worden de koolhydraten vooral afgebroken tot lactaat. Deze lactaat kan vervolgens weer verwerkt worden in het aerobe systeem om energie aan te leveren.

 

Wat train je?

Door in zone 5 te trainen stimuleer je de spieren om te gaan met hoge concentraties afvalstoffen, wat leidt tot gunstige spier(duur)adaptaties. Intervaltrainingen met hoge intensiteiten (zone 5) leiden namelijk net als zone 2 trainingen tot een verbeterde spierdoorbloeding en metabole efficiëntie tijdens lagere inspanningsintensiteiten. Ook zijn zone 5 workouts door de hoge intensiteiten zeer geschikt om coördinatie, (maximale) snelheid en kracht te trainen.

Alle trainingen bij Science2Move worden vormgegeven met behulp van persoonlijke trainingszones. Deze trainingszones worden bepaald aan de hand van een maximale inspanningstest waarbij de veranderingen in energiesystemen in kaart gebracht worden.

Meer weten over onze inspanningstest?

Wil jij ook optimaal trainen?
Neem gerust contact met ons op via info@science2move.nl of klik hier voor meer informatie!