Trainingen – Zone 4 omslagpunt

Alle trainingen bij Science2Move worden vormgegeven met behulp van persoonlijke trainingszones. Deze trainingszones worden bepaald aan de hand van een maximale inspanningstest waarbij de veranderingen in energiesystemen in kaart gebracht worden.

Zone 4 workouts zijn typische trainingen rondom je omslagpunt. Het zijn zware (interval)trainingen waarbij het lichaam om moet leren gaan met de snelle verzuring die optreedt door de hoge intensiteiten.  

Energiesysteem

Tijdens een maximale inspanningstest bepalen wij jouw zone 4 aan de hand van:

  • de eerste verhoging in je ademhaling (ademdrift) en de lucht die jij per minuut inademt.
  • de tweede verhoging in je ademhaling (ademdrift) en de lucht die jij per minuut inademt.

Om de benodigde hoeveelheid energie met de juiste snelheid vrij te maken voor het hogere tempo in zone 4, moet het lichaam de voedingsstoffen sneller afbreken. Deze snelheid gaat ten koste van de efficiëntie en zorgt er ook voor dat er meer afvalstoffen geproduceerd worden. Dit leidt o.a. tot verzuring en uiteindelijk tot een verhoging van je ademhaling en de lucht die je per minuut inademt (de eerste ademdrift).

Omdat het aerobe systeem niet langer in staat is om de energie met de gewenste snelheid vrij te maken, springt het anaerobe systeem bij. Hoe hoger de intensiteit in zone 4, des te groter zal het aandeel van het anaerobe systeem zijn. Door de grote vraag aan energie in korte tijd zal ook het fosfaatsysteem een steeds grotere rol gaan spelen bij hogere intensiteiten. Hoe groter het aandeel van het anaerobe systeem en het fosfaatsysteem, hoe meer afvalstoffen er geproduceerd zullen worden. Uiteindelijk leidt dit tot een tweede verhoging in de je ademhaling (tweede ademdrift).

Bij zone 4 – intensiteiten is het lichaam niet langer in staat om deze opgebouwde afvalstoffen voldoende te bufferen en/of af te breken. De afvalstoffen hopen zich snel op in de spieren en het bloed, met negatieve gevolgen voor je prestatie. Doordat de bijdrage van het anaerobe systeem steeds groter wordt, zal het lichaam met name gebruik maken van koolhydraten om de benodigde energie aan te leveren. Hierbij worden de koolhydraten vooral afgebroken tot lactaat. Deze lactaat kan vervolgens weer verwerkt worden in het aerobe systeem om energie aan te leveren.

 

Wat train je?

Door in zone 4 te trainen stimuleer je het lichaam om te gaan met de ophoping van afvalstoffen en het (snel) verwijderen/bufferen van deze afvalstoffen en verzuring. Daarnaast stimuleer je de spieren om het geproduceerde lactaat te gebruiken als energiebron. Ook zijn zone 4 workouts door de hoge intensiteiten zeer geschikt om coördinatie, snelheid en kracht te trainen.

Zone 4 trainingen zijn dan ook een goede (en misschien zelfs essentiële) toevoeging aan jouw trainingsschema!

Alle trainingen bij Science2Move worden vormgegeven met behulp van persoonlijke trainingszones. Deze trainingszones worden bepaald aan de hand van een maximale inspanningstest waarbij de veranderingen in energiesystemen in kaart gebracht worden.

Meer weten over onze inspanningstest?

Wil jij ook optimaal trainen?
Neem gerust contact met ons op via info@science2move.nl of klik hier voor meer informatie!