Het respiratoir systeem en training

Het respiratoire systeem bestaat uit de structuren die de ademhaling verzorgen. Hieronder vallen uiteraard de longen, maar ook de spieren die nodig zijn voor het in- en uitademen. Samen met het cardiovasculair systeem is het respiratoir systeem, gezamenlijk ook wel het cardiorespiratoire systeem genoemd, verantwoordelijk voor de aanvoer van zuurstof.

Een van de meest voor de hand liggende functies van het respiratoir systeem is dan ook de levering van zuurstof aan organen en spieren. Toch heeft het respiratoir systeem meer functies dan je denkt!

  • Aanvoer zuurstof
  • Afvoer CO2
  • Bijdragen aan behoud van pH (zuurtegraad) van het lichaam
  • Bijdragen aan de controle van lichaamstemperatuur
  • Bijdragen aan de core stability van het lichaam

Door uit te ademen zorgt je lichaam ervoor dat de geproduceerde CO2 verwijderd wordt. Dit is niet alleen belangrijk om de grote hoeveelheid CO2 die geproduceerd wordt tijdens inspanning constant af te blazen, maar ook voor de pH-waarde van je bloed en spieren. Door je intensief in te spannen zal het lichaam namelijk verzuren. Het lichaam probeert deze verzuring tegen te gaan en te bufferen, bijvoorbeeld via de zogenaamde bicarbonaatbuffer. Doordat een waterstof-ion (H+, oorzaak van de verzuring) bindt met een bicarbonaat-ion (CO3-) ontstaat er een instabiel molecuul welke uiteenvalt in water (H2O) en CO2. Door deze CO2 vervolgens uit te ademen, kan het lichaam dus ook wat controle uitoefenen op de zuurtegraad van je lichaam!

Op eenzelfde manier kan de ademhaling ook een steentje bijdragen aan de temperatuurregulatie. Alhoewel er andere systemen zijn die een grotere bijdrage leveren aan het verlies van lichaamswarmte, kan het respiratoir systeem zorgen voor wat extra warmteverlies via de lucht en het vocht die uitgeademd worden.

 

En meer…

Naast de toegelichte functies heeft het respiratoir systeem ook enkele functies die op het eerste oog niet zoveel met ademhaling te maken hebben. Eén van deze functies is de stabiliteit van je romp (core stability). Goed gevulde longen zorgen immers voor extra stevigheid en stabiliteit in je romp. Dit komt de krachtontwikkeling in je ledenmaten uiteindelijk ook ten goede. Je kunt dus beter diep en minder frequent ademen, dan oppervlakkig en snel. Iets wat voor de zuurstofopname overigens ook voordeliger is!

Daarnaast kan een te snelle ademhaling, ook wel hyperventilatie, nog meer negatieve gevolgen hebben. Door snel te ademen zal er meer CO2 uitgeblazen worden, wat kan resulteren in een afname van de CO2 concentratie in het bloed. Deze daling leidt vervolgens weer tot een vernauwing van bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar de hersenen kan belemmeren. Indirect kan je ademhaling dus ook van invloed zijn op je reactie- en denkvermogen!

 

Het longvermogen en de longcapaciteit

Tijdens onze inspanningstesten bepalen we je longcapaciteit met een longfunctietest. Op die manier kunnen we nauwkeurig in kaart brengen wat jouw longcapaciteit is en of jij tijdens de inspanningen voldoende gebruik maakt van die capaciteit.

Alle trainingen bij Science2Move worden vormgegeven met behulp van persoonlijke trainingszones. Deze trainingszones worden bepaald aan de hand van een maximale inspanningstest waarbij de veranderingen in energiesystemen in kaart gebracht worden.

Meer weten over onze inspanningstest?

Wil jij ook optimaal trainen?
Neem gerust contact met ons op via info@science2move.nl of klik hier voor meer informatie!