Waarom gestructureerd trainen jou verder kan helpen

Veel fietsers en hardlopers zullen het wel herkennen: even een rondje fietsen of lopen, kijken hoe hard je kunt en hopen op een goed gemiddelde of een verbetering van je Strava-segmenten. Je zult vast en zeker sneller worden, maar niet zo snel als dat je met enkele simpele aanpassingen zou kunnen. Door gestructureerd te trainen maak je pas echt meters! 

De afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar trainingsleer, wat heeft geleid tot nieuwe inzichten in de manier van trainen. Gedoseerd lopen of fietsen in plaats van hard en veel trainen. Juist ook in die lagere trainingszones trainen in plaats van constant in hoge zones. Dit druist misschien in tegen je gevoel, maar kan je zeker verder helpen. Ook als amateur en als hobbyfietser of -loper!

 

Wat wil je bereiken?

Dit is een belangrijke vraag die je jezelf vooraf moet stellen. Wil je trainen voor een specifieke wedstrijd of toertocht? Of train je om fit te blijven? Ieder doel heeft zo zijn eigen kenmerken, iets wat terug zal komt in je training. Het spreekt voor zich dat de doorsnee klimmer of marathonloper zijn of haar focus niet heeft liggen op zijn of haar sprintcapaciteiten. Dit heeft te maken met het trainingsprincipe “specificiteit”; train datgene wat je wil bereiken. Dat leidt meteen tot het volgende trainingsprincipe; “individualiteit”. Iedereen reageert anders op een training. Stel daarom haalbare doelen gebaseerd op je doel en jezelf!

 

Gestructureerde overload

Als je doel eenmaal bekend is, is het belangrijk om een logische opbouw te hanteren in je trainingsplan. Welke capaciteiten dien je te trainen voor jouw doel? Deze capaciteiten moeten in elk geval terugkomen in je trainingsplan. Bouw rustig op in duur, intensiteit en/of frequentie, maar zorg daarnaast ook voor voldoende herstel. Je kunt zeker te veel trainen!

 

Herstel net zo belangrijk als training

Een veelgemaakte fout is dan ook het gebrek aan voldoende herstel. Zowel tijdens je training, als tussen trainingen door is voldoende rust nodig! Altijd maar hard trainen is niet de oplossing. Maar wat is voldoende rust? Dit verschilt per persoon. Het kan zijn dat je snel herstelt. In dat geval is een rustdag tussen je trainingen door vaak voldoende. Herstel je minder snel? Dan doe je er wellicht beter aan om na een zware training twee dagen rust te nemen. Tijdens deze rustperiode herstelt het lichaam zich én past het zich aan waardoor je geleidelijk verbetert. Deze rustperiode is dus eigenlijk net zo belangrijk als je training zelf!

Met een training op halve kracht schiet je niets op. De optimale trainingsprikkel is (vaak) de prikkel die je levert als je uitgerust bent. Om diezelfde reden is voldoende rust tijdens een intervaltraining belangrijk. Zorg ervoor dat je in staat bent om er weer 100% voor te gaan. Desnoods wacht je iets langer tussen je intervallen.

 

Opbouw vs. onderhoud

Periodisering is een belangrijk begrip in de planning van een atleet. Simpel gezegd is dit de opbouw van je seizoen. Je training zal steeds meer gaan lijken op je doelevenement, waardoor je er uiteindelijk 100% zeker van bent dat jij je doel gaat halen. Vergeet echter niet de getrainde capaciteiten ook te onderhouden! Je hebt immers niets aan een toename in conditie en/of specifieke capaciteiten als je deze weer verloren bent voordat jij je doel behaald hebt.

 

Voordelen gestructureerd trainen

Terug naar de voordelen van gestructureerd trainen. Het biedt je houvast en meer zekerheid. Je hebt goed nagedacht over je doelen en een logische opbouw gehanteerd met voldoende rust en herstel. Dit leidt ertoe dat je fit, maar ook uitgerust aan de start van je doelevenement verschijnt. Daarnaast zorg je met een goed trainingsplan ook nog eens voor afwisseling en meer plezier in je ritten!

Hulp nodig met jouw trainingen? Bij Science2Move helpen we je graag verder! De trainingen bij Science2Move worden vormgegeven met behulp van persoonlijke trainingszones. Deze trainingszones worden bepaald aan de hand van een maximale inspanningstest waarbij de veranderingen in energiesystemen in kaart gebracht worden. Op die manier train jij als een ware prof!

Meer weten over onze inspanningstest of onze begeleiding?

Neem gerust contact met ons op via info@science2move.nl of klik hier voor meer informatie!